Page 1 of 1

Droppar olja från ljuddämparen...köpråd

Posted: Mon Jun 24, 2019 4:55 pm
by Jonka
Har idag varit o kollat på en 911 -79 3.0 sc EU-spec. som jag ev ska köpa. Historian är sådan att den har stått länge men alltid varit förvarad inomhus. Ingen rost eller andra saker att tala om. De enda som jag funderar på är att den rök som tusan vid uppstart. Det skulle ju kunna vara att den stått länge förvisso, men sen ser jag att det droppar olja ur slutröret på ljuddämparen. Säljaren hävdar att det är för att någon fyllt på för mycket olja innan han köpte den. Jag tänker mer att denna motor behöver plockas ur och renoveras med nya delar. Frågan är vad det värsta tänkbara kan vara samt de enklaste? Oljefälla/sump/pump? Kolvringar? Ventiler? Eftersom bilen verkar solid i övrig och passar mitt projekt i övrigt önskar jag lite input på era funderingar.

Tack på förhand

Re: Droppar olja från ljuddämparen...köpråd

Posted: Mon Jun 24, 2019 8:44 pm
by felix83
Det låter som att någon har överfyllt den, ja. Frågan är dock hur länge man körde med för mycket olja i den och varför man inte tagit bort ljuddämparen och tömt ur oljan som är kvar däri?
Ett knep för att kolla om någonting är allvarligt fel med kolvar och/eller ringar är att kolla så det inte puffar avgaser ur oljepåfyllningen när man öppnar den med motorn igång. När en kolv hade gått på min så blåste den rökringar ur oljepåfyllningen...

Re: Droppar olja från ljuddämparen...köpråd

Posted: Tue Jun 25, 2019 5:12 am
by Johannes
Man kan ju om man vill börja med att kolla hur stiften ser ut...

Re: Droppar olja från ljuddämparen...köpråd

Posted: Tue Jun 25, 2019 1:35 pm
by MagnusW
Mycket olja i motorn så rinner det över ut i cylindrarna och genom avgasventilen om de är öppna, inte ovanligt.
Kan ta lång tid för denna olja att brinna ur avgassystemet, man kan behöva ta bort ljuddämparen och tömma tvätta ren den (grenrören brinner nog ur ganska snabbt).

Går motorn jämt och fint och starkt så är det nog inga kolvar som gått i alla fall.
Kolla stiften, gör ett kompressionsprov. Det ska vara hyggligt jämt mellan cylindrarna inom 10%. Är det större skillnad bör man testa/undersöka vidare.

Re: Droppar olja från ljuddämparen...köpråd

Posted: Tue Jun 25, 2019 4:14 pm
by Jonka
Tack för vettiga synpunkter och tips!

Re: Droppar olja från ljuddämparen...köpråd

Posted: Sun Jul 28, 2019 8:41 am
by Jonka
Uppdatering!

Bilen är nu köpt! Ljuddämparen är tappad på ca 5 dl olja. Stiften ser ok ut. Inget stift ser iaf värre ut än de andra😀. Nu väntar ett kompressiontest.

Re: Droppar olja från ljuddämparen...köpråd

Posted: Sun Jul 28, 2019 8:58 am
by MagnusW
Grattis!